Jätehuoltojärjestelmän uudistaminen
Syksyllä 2021 käynnistettyä projektia jätehuoltojärjestelmän uudistamiseksi jatkettiin vuonna 2023 järjestelmän nimeämisellä SPOT-palveluiksi ja ensimmäisellä käyttöönottovaiheella. Kevään aikana keskityttiin nelilokeroastioiden toimittamiseen ja keräyksen käynnistämiseen. Vuoden aikana valmistauduttiin myös seuraavaan vaiheeseen, eli suunniteltiin kaksilokeroastioiden varastoinnin ja jakelun hallintaa, valmisteltiin astioita jakelua varten ja jatkettiin järjestelmän lanseerausta asiakkaille. Projekti kestää vuoteen 2026, jolloin uusi jätehuoltojärjestelmä on laajennettu toimialueelle.
Biokaasulaitoksen jätevesien esikäsittelyn tehostaminen
Biokaasulaitoksen jätevesien esikäsittelyn tehostamisen laitteistosta tehtiin investointisuunnitelma ja hankkeelle haettiin rahoitusta Ympäristöministeriön hallinnoimasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelmassa rahoitetaan yhdyskuntien jäte- ja sivuvirtojen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämiseen liittyviä hankkeita. Rahoituksesta saatiin myönteinen päätös toukokuussa, jonka jälkeen käynnistettiin laitteistokokonaisuuden tarkempi määrittely.
Osaamisen varmistaminen
Vuoden 2022 lopulla käynnistyi Lakeuden Etapissa henkilöstön kehittämiseen liittyvä vuoden kestävä hanke, ”Osaamisen varmistaminen muuttuvassa toimintaympäristössä työhyvinvointia tukien”, jossa mukana olivat kaikki etappilaiset.
Hankkeessa oli mukana myös KEVA (Kuntien Eläkevakuutus), joka rahoitti osan hankkeen kustannuksista. Hanke tuki osaltaan Etapin uuden strategian toteuttamista ja sen tavoitteena oli varmistaa henkilöstön osaaminen ja työssäjaksaminen jätehuollon toimintaympäristön isoissa muutoksissa.
Hankkeen aikana tehtiin tehtäviä sekä yksin että ryhmissä, ja tuotokset jaettiin ja niistä keskusteltiin yhdessä. Iso osa hankkeen tuottamista uusista toimintamalleista otettiin käyttöön heti. Hanke päättyi vuoden 2023 lopussa.
Qlick Sense
Vuonna 2022 käynnistynyt tiedolla johtamisen hanke Qlik Sense – keskitetty raportointiratkaisun kehittäminen jatkui vuoden 2023 aikana keskitetyn raportointiratkaisun käyttöönotolla ja raportoinnin laajentamisella myös operatiiviseen raportointiin. Ratkaisu on käyttöönoton jälkeen vähentänyt manuaalista raportointia tarjoten keskitetyn, Etappi-tasoisen näkymän henkilöstölle ja johdolle.
RE. -konseptin laajentaminen
Kurikan ja Lapuan RE-pisteiden suunnittelun valmistelu aloitettiin vuoden 2022 puolella. Uusien RE-pisteiden suunnittelu saatiin valmiiksi ja Lapualla aloitettiin maanrakennustyöt syksyllä 2023. Sekä Lapuan että Kurikan RE-pisteet suunnitellaan saman konseptin mukaan kuin Seinäjoen RE-piste, asiakasmääriin suhteutettuna skaalaten. Sama konsepti helpottaa asiakkaiden asioimista, kun riippumatta paikkakunnasta asioiminen hoituu samalla sovelluksella ja samalla tavoin. Lapuan RE-piste valmistuu syksyllä 2024 ja Kurikan toukokuussa 2025.
Varsinaisen rakentamisen lisäksi aloitettiin myös RE-appin laajennuksen toteutus. Tähän asti RE-appi on mahdollistanut itsepalveluasioinnin ainoastaan kotitalousasiakkaille, mutta tuleva laajennus tarjoaa itsepalvelumahdollisuuden jatkossa myös yrityksille sekä taloyhtiöille. RE-appin avulla tarjotaan niillekin entistä sujuvampi asiointi RE-pisteellä.
Jäteasemien vastaanottotoiminnan digitalisoinnin laajennus
Vuoden 2023 aikana kehitetty laajennus MaterialPort-järjestelmään otettiin käyttöön vuoden 2024 alussa ja tämän myötä kaikilla jäteasemilla siirryttiin käyttämään keskitettyä järjestelmää käyntien ja jätevirtojen seuraamiseen. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön uusi kassajärjestelmä. Tämä kehitystyö mahdollistaa RE-appi ja RE. -konseptin laajentamisen muille jäteasemille.
Pakkaustuottajaraportointi käyttöön
Pakkausjätteiden materiaalivirtojen raportointia varten rakennettiin Vingo-järjestelmään raportit, jotka voidaan toimittaa Pakkaustuottaja-yhteisölle. Pakkaustietojen ilmoittaminen on tärkeää tuottajavastuujärjestelmän toimivuuden kannalta. Lisäksi ELY-keskus laatii näiden tietojen perusteella vuosittain Euroopan komissiolle pakkaus- ja pakkausjätetilastoja.